Blog/Warehouse Home Design Team Creates A Show Apartment For Urban Splash

A textured concrete mural is the perfect backdrop to the nickel bathtub. The bespoke shower screen references warehouse windows.

 

Located in Manchester’s vibrant Northern Quarter, Brownsfield Mill was recently named by The Times as one of Britain’s most exciting places to reside. The old cotton mill exemplifies the extensive regeneration taking place in the surrounding areas and is a connection to the city’s industrial past as well as a mark of its new fortunes and future.

Developers Urban Splash have pioneered warehouse living in the north of England for more than 25 years. And now, collaborating with leading architect Roger Stephenson, they’re converting one of Manchester’s last Victorian mills into 31 large loft apartments. They asked our design team to demonstrate its remarkable potential.

When the Warehouse Home design team arrived on site at Brownsfield Mill, they found the site completely stripped bare and flooded with natural light through factory windows. Cast iron columns, exposed brick walls and timber beams combined in a historic grade II* listed building with unique character. Over the coming days, as our team worked tirelessly, the space came to life.

Styling by Olivia Gregory | Photography by Oliver Perrott

The smooth surface of metals such as brass and steel create great visual interest when applied in contrast to elements such as raw brick.

 

Original red brick walls add warmth to a stylish bedroom scheme finished in silver and sage.

 

Expansive windows allow for a living area flooded with natural light. A vintage factory trolley displays the Warehouse Home book in the background.

 

To learn more about this stunning conversion project watch the video above.

 

Related features

Warehouse Home Open Exclusive Apartment For London Design Festival

To celebrate the 15th anniversary of London Design Festival, the Warehouse Home design team curate an exclusive apartment in the heart of Shoreditch.